2003 — 2013

dtailed is now VERDE
Visit verde.io for my latest digital design and development work.

If you're after my photography, visit my portfolio or check out my photobook.
You can also find me on Twitter and Instagram.

Tudor Prisăcariu

In cimitirul Bellu nu se fac poze

… dar daca totusi va prinde un bodyguard, nu cedati, rugati-l chiar sa-l cheme pe sefu’ si omu o sa cedeze pana la urma si-o sa va roage el sa-i dati si lui bani de-o bere pentru ca v-a lasat sa scapti.

Sunt 2 lucruri ciudate in treaba asta. De ce firma de bodyguarzi intr-un cimitir? Exista poate o explicatie logica, si anume faptul ca aici sunt ingropati foarte multe personalitati mai vechi si mai recente (probabil ca urmasii celor din urma sunt responsabili pentru asta). Bine, si faptul ca unei doamne ii fusese furata geanta chiar cand eu ma certam cu bodyguardul ar putea avea o legatura cu nevoie exagerata de paza. Pentru faptul ca nu se pot face poze, nu gasesc insa nici o explicatie logica. Ce e de protejat? Intimitatea unor pietre funerare?

Published by Tudor Prisăcariu on
Categories: Details, Places
Share: Facebook Twitter

Comments

kameleon_kamelia #

13 May 2010 • 18:43

foarte bine bv orlando

CIUREA ADRIAN #

12 Nov 2009 • 01:03

Cine va citi acest articol, oameni de buna credinta,politisti,procurori,judecatori,servicii
secrete va anunt urmatoarele: inmormantari dubioase la cimitirul bellu,desfaceri de morminte pana la 7 ani, inmormantari fara avizul concesionarilor…….etc….etc…etc…
si toate cu SPAGA EXORBITANTA.

Dragos Carbuneanu #

6 Apr 2009 • 18:20

Am fost azi cu un prieten la Bellu si la 30 de secunde dupa ce am intrat am fost opriti de un paznic amarat pe motiv ca suntem “persoane suspecte” (probabil din cauza pletelor sau a hainelor negre) si ca nu avem voie in cimitir. L-am intrebat politicos ce inseamna persoane suspecte si n-a stiut sa-mi raspunda, apoi l-am intrebat daca acest cimitir e un loc public. Mi-a raspuns afirmativ si apoi l-am pus intrebat ce e un loc public, iar el mi-a raspuns, dupa cateva balbaieli si incertitudini ca e un “loc ce poate fi vizitat”, deci l-am facut cu propriile argumente.
Dupa asta, au intervenit doi tigani, adevarate gorile, care ne-au spus ca dac fotografiem, ni se va confisca aparatul. Asa ca asta se intampla in Romania cu cei care doresc sa-si cinsteasca valorile culturale printr-un ultim omagiu.

vlad #

2 Apr 2009 • 14:35

Am ajuns aici cautand justificari pentru refuzul pe care l-am primit cand am incercat sa fac cateva fotografii in cimitirul Eternitatea din Iasi. Autoritatile te poarta din usa in usa pana te enervezi si renunti. Pacat pentru cei care vor a face fotografie pentru frumusetea monumentelor.

gabi #

24 Jan 2009 • 23:10

In ceea ce priveste Bellu, acolo este o adevarata mafie, compusa din personalul ce ar trebui sa ingrijeasca mormintele si firma de paza.Cei de acolo se folosesc de momentele cand lucreaza la diverse cavouri si produc zgomot sa profaneze mormintele din jur.Este greu de imaginat proportia jafului de acolo!!!Majoritatea mormintelor au fost desfacute si jefuite…
Cam asta e explicatia fricii celor din Bellu de camerele foto,video…

gabi #

24 Jan 2009 • 23:02

Problema cu fotografiatul am patit-o si in cimitirul Pro Patria, cand o doamna nervoasa m-a anuntat ca nu am voie sa folosesc aparatul foto , care oricum era in husa.
La o adica chiar nu inteleg tampenia asta, deoarece macar acolo, mormintele erau ingrijite
I

dr.gosh #

9 Dec 2008 • 22:40

va saluta inca un student la arhitectura care are de facut un proiect despre arhitectura monumentelor funerare din cimitirul bellu si mai exact, cele ale lui ion mincu.
vreau sa va spun faza intimplata mie pentru a va amuza si voi nu doar eu.
am fost in cimitir si am inceput sa fac poze pina cind un paznic m-a oprit, i-am cerut sa vad unde scrie ca e interzis fotografiatul si m-a condus la intrarea principala unde era un a4 inramat cu textul respectiv.
incerc sa il incurc un pic deoarece textul interzicea inregistrarea video, argumentul fiind ca nu filmez ci fotografiez. ar fi mers daca insistam mai artagos dar cum ma stiam cu argumentul fals in traista nu am insistat, insa…stupoare, mi se spune ca pot face poze numai cu telefonul mobil , intrucit acesta nu e camera de fotografiat!!!!
no comment!
ps. mi s-a spus ca e interzis fotografiatul pt a nu vinde eu banditul mormintele din cimnitir pe internet.
ps2. vind loc de veci in cimitirul bellu! tel: 072 BELLU

va salut!

Lu #

6 Dec 2008 • 00:43

hey! si mie tocmai azi mi s-a interzis fotografierea in cimitir si eu mi-am motivat cererea pentru un proiect de la facultate. Iulia te rog daca ai cum sa imi dai un id de mess pentru ca si eu ca si sora ta am de facut un proiect despre monumentele facute de arh Ion Mincu si poate ma poti ajuta cu mai multe poze fata de cele 3 ale mele facute pe furis :P!
ms mult

deea #

2 Nov 2008 • 10:35

buna! vreau sa va spun de ce “doamna cu umbrela” nu mai are literele pe cavou. aceasta doamna are o poveste foarte frumoasa dar si trista in acelasi timp. literele lipsesc pentru ca au fost furate. de ce? pentru ca cel ce a iubit-o foarte mult si a construit cavoul dupa moartea ei a scris acolo un mesaj cu litere de aur. fiind in Romania…evident ca acestea au fost furate. probabil ca tu stiai asta Ana-Maria :) dar oricum sunt foarte multe povestioare legate de monumentele de la Cimitirul Bellu si de oamenii care “se odihnesc” acolo si unele din ele sunt foarte interesante

Gabi #

31 Mar 2008 • 10:46

Poate acum o sa intelegeti de ce e nevoie de firma de paza in cimitir. Nu va doare sa stiti ca de acolo au disparut capodopere pe care nu ati apucat sa le vedeti si pe care nu le veti vedea niciodata?

bolbose orlando #

30 Mar 2008 • 23:04

uite aici un minunat articol scris despre acest cimitir, din care veti intelege de ce nu se fac poze(desi eu nu m-am lovit de asta, umbland linistit cu un aparat maricel printre morminte) si de ce este pazit de firme specializate….mi se pare absolut normal sa fie pazit, caci, este un loc cu monumente de o deosebita insemnatate arhitecturala, pe care multi dintre oamenii incapabili sa aprecieze adevarata valoare, il vandalizeaza…sunt multe obiecte nepretuite furate din acel cimtir si nu numai de acolo…asadar, articolul:
http://www.crestinortodox.ro/reportaj_Bellu_28_de_hectare_de_istorie-21-79.html

Iulia #

25 Feb 2008 • 20:36

Nu se fac fotografii poate pentru ca multe din mormintele personalitatilor ca famila Cantacuzino au fost deschise si jefuite “discret”.Sora mea,studenta la arhitectura a facut un studiu al monumentelor de valoare din Bellu si a intrat in aceasta cripta unde se vedea ca mormintele propriu-zise fusesera deschise si pradate.probabil chiar paznicii sunt implicatiasa ca nu e de mirare de ce nu se pot face fotografii.ca sa nu se vada jaful.

Razvan #

1 Feb 2008 • 08:29

Asta se intampla pt ca bodyguarzii fac exces de zel, de fapt sunt niste milogi in uniforma care vor cativa banuti. Nu exista nicio lege care sa interzica fotografiatul in cimitir, nu e obiectiv strategic, militar, etc. Eu sunt ziarist si mi s-a intamplat sa mi se “interzica” si in alte locuri sa fac poze, cum ar fi in unele sate sau comune, cand obstea a tabarat pe mine. Pana la urma este vorba de o lipsa crasa de educatie a romanilor care inca se tem de obiectivul aparatului foto, pe care il asociaza in minte cu o arma. In Bellu s-au dat jafuri de proportii, s-au furat monumente cu totul care n-au fost recuperate nici dupa nai de zile si care se afla in vilele unor tzigani bogati de la marginea Capitalei, asa ca paznicii n-au niciun rost, poate doar sa le deschida portile banditilor.

SaTaNa #

7 Jan 2008 • 00:42

buna…eu sunt din tecuci…sh yo am fost luata d garda k fotografiat mormintele….da in fin..nu inteleg faza asta q ”e interzis s fc poze in cimitir”…knd le’am zis s imi arate legea asta scrisa und schimbau subiectul…da yo tot continui s ma duc seara p akolo q prietenii…chiar sh seara d craciun am petrecut’o akolo sh pot s zic k at knd am ajuns in fata bisericii…a inceput s ninga..a fost cva fantastic…kre vrea s mai vb..annussyk_666..:*:**

Ana-Maria #

24 Nov 2007 • 01:02

Habar nu am avut de aceasta interdictie. In consecinta am fotografiat toate monumentele vechi si mormintele celebre. In vara, prin iulie, un bodyguard mi-a atras atentia ca nu e voie. Drept pentru care mi-am cerut scuze si am pozat pe furis. Am facut cca 178 fotografii a unor monumente de o frumusete deosebita. Pacat ca sunt multe morminte neingrijite, unele statui sunt ciuntite. Sunt cavouri concepute de arhitecti celebri, Mincu (cavoul lui Cantacuzino-Nababul), Cerkez Grigore si Nicu, etc.La vara cand vremea va fi frumoasa, intr-o dupamiaza caniculara, imi voi continua demersul. Ma tem ca monumentele se vor strica tot mai tare. De ex. celebra “Doamna cu Umbrela”-Katalina Boschott pe numele ei, nu mai are scris numele pe micul cavou pentru ca niste nenorociti au scos literele. etc. Mie mi se pare o aiureala sa nu ai voie sa pozezi monumente funerare frumoase, ca pe opere de arta. De ex. cimitirul Pere Lachaise are pe google un site de vizitare virtuala unde sunt evidentiate si mormintele celebritatilor:Enescu, Callas, Jim Morisson, Piaff etc.

Romulus Cristea #

2 Jul 2007 • 18:40

La comentariul anterior am scris gresit coordon atele

Romulus Cristea #

2 Jul 2007 • 18:36

Buna ziua,
Am sesizat ca exista interdictii privind fotografiatul in cimitire prin iunie 2006. Am fost revoltat si am reactionat destul de zgomotos. M-am adresat Directiei Cimitirelor , directorului George Georgescu care a incercat fel de fel de justificari. De fapt, la data interzicerii fotografiatului in cimitirele bucurestene nu exista nici un act oficial care sa justifice o astfel de masura. M-am adresat PMB, de unde mi s-a comunicat ca pot fotografia contra unei taxe stabilite de Consiliul General. Am revenit la Directia Cimitirelor si am cerut un raspuns in scris. Se pare ca retroactiv, directorul de la Cimitire a dat un ordin intern datat cu luna aprilie 2006. Mi s-a transmis in scris argumentarea interzicerii fotografiatului in cimitirele bucurestene.
Am aflat insa ca daca cineva doreste sa faca o documentare pentru o carte, licenta, diploma se poate adresa directorului de la Directia Cimitirelor si poate obtine o autorizatie provizorie.
Va mai pot spune ca, intr-adevar contra unei spagi paznicii din cimitire va lasa sa fotografiati.
In plus, am verificat legislatia celorlalte tari: In toate tarile europene, dar si cel putin in Rusia si Canada, fotografiatul in cimitire este cu desavarsire interzis, de data aceasta existand o legislatie foarta aspra. Se invoca “intimitatea familiei”. Cam de prin anul 2002, legislatia europeana prevede in mod expres ca este interzisa fotografierea in cimitirele civile, dar si militare. Mai nou, se interzice fotografierea cosciugelor cu soldatii morti in zonele de razboi. Pentru fotografiatul in cimitirele militare se poate aplica si sanctiuni penale.
Pentru lucrarile de documentare se permite fotografierea cu autorizatie speciala cu urmatoarele mentiuni: fotografia nu trebuie sa contina numele persoanei inhumate; nu trebuie sa ofere elemente prin care sa se identifice in teren locul cavoului sau al mormantului etc.
celor interesati le pot pune la dispozitie argumentarea Directiei Cimitirelor si elemente din legislatia altor tari privitoare la fotografierea in cimitire.

idyllo #

7 Jan 2007 • 17:09

Da, intr-adevar frumoasa ultima.
Si eu am fost dat afara din Belu. Se pare ca e o moda :)

ogarafgan #

7 Jan 2007 • 04:23

Asta nu-i o noutate. Eu am copilarit p-acolo, practic e si-al meu si-un bodigard m-a dat afara, ca nu-i voie, disturbesc mortii, ha!
Faina tare ultima poza :)