2003 — 2013

dtailed is now VERDE
Visit verde.io for my latest digital design and development work.

If you're after my photography, visit my portfolio or check out my photobook.
You can also find me on Twitter and Instagram.

Tudor Prisăcariu

Drept de munca nelimitat pentru studentii romani din UK

Dupa multe amanari m-am decis sa scriu un articol pe aceasta tema pentru ca din cate se dovedeste informatiile ce urmeaza sunt cunoscute de foarte putini oameni.

Daca ai terminat un BA, MA sau PhD in UK in ultimul an, ai dreptul sa aplici pentru drept de munca in UK pe o perioada nelimitata. La acest link exista o sectiune care spune asa:

“To apply for a registration certificate as a highly skilled person you should use form BR2, which you can download from the right side of this page. You will need to demonstrate that you meet certain requirements in order to obtain a registration certificate on this basis.”

Formularul BR2, disponibil aici la data scrierii acestui articol, detaliaza ce acte iti sunt necesare pentru a aplica:

– 2 fotografii de pasaport
– pasaportul sau cartea de identitate in original
– diploma in original / scrisoare care sa dovedeasca faptul ca ati absolvit, daca inca nu sunteti in posesia diplomei

Vei aplica sub schema “Qualification Awarded in England, Wales or Northern Ireland” (caz in care vei completa doar sectiunea 9 a BR2) sau, dupa caz, “Qualification awarded in Scotland” (caz in care vei completa doar sectiunea 10 a BR2). Precizez ca Highly Skilled Migrant Programme nu are nici o legatura cu schema despre care vorbesc eu, ignora toata informatiile din formular despre aceasta schema (NU e nevoie sa completezi nici una din sectiunile 3, 4, 5, 6, 7 sau 8).

Nu trebuie sa platesti nimic sau sa trimiti alte documente. Vei primi drept de munca pe o perioada nelimitata. Important de retinut e ca schema despre care vorbesc eu e diferita de IGS (International Graduate Scheme), care da candidatului drept de munca pe un an si care are conditii de aplicare mai stricte + nu e gratis.

Informatia de mai sus e verificata pe propria persoana, trecand cu succes prin aceste etape in urma cu cateva luni. Initial eram foarte sceptic, fiind convins ca nu poate fi atat de usor, insa totul s-a dovedit a fi adevarat. A durat aproape 2 luni sa primesc documentele inapoi, insa s-ar putea sa fie posibil sa faceti aplicatia in persoana si sa primiti raspunsul in aceeasi zi.

In speranta ca informatiile va vor fi de ajutor, inchei aici, dar promit sa revin cu informatii suplimentare daca cineva are nelamuriri.

Published by Tudor Prisăcariu on
Categories: London
Share: Facebook Twitter

Comments

Mihai #

14 May 2010 • 17:45

Multumesc!

Ce usor e tot procesul! D-abia am aflat – mereu am crezut ca trebuia sa obtin un numar minim de puncte pentru a fi considerat; nici macar nu metioneaza ca poti obtine certificatul doar fiind absolvent al unei institutii din UK pe pagina lor!

Inca o data mersi,
Mihai

Andreea #

6 Mar 2009 • 00:48

Buna!
Ma bucur ca avem aceasta “sansa”, insa voiam sa te intreb daca stii ceva despre cum poate lucra in Anglia avand o diploma din Romania sau din alta tara membra UE. Exista aceste facilitati si pt romanii cu diplome obtinute in afara UK?
Merci,
Salutari!

Razvan DAN #

12 Feb 2009 • 07:26

Se poate aplica cu BR(2), sectiunea 9, si daca nu mai esti in UK, in sensul ca ai plecat si nu mai ai adresa? Intreb pentru ca pe prima pagina se face referire la necesitatea existentei statutului de rezident pentru cetatenii romani si bulgari care aplica, iar in al doilea rand la sectiunea 1 este ceruta indicarea adresei din UK…

ana-laura #

3 Feb 2009 • 11:56

Ce se intampla daca NARIC iti echivaleaza studiile din Romania cu un BA ori Bsc?mai poti sa aplici sub aceasi forma?multumesc

ADRIANA STOICA #

18 Dec 2008 • 13:11

am lucrat 2ani cu contract in uk la un hotel .pot primi cardul albastru? Multumesc ADRIANA

Alex Munteanu #

2 Dec 2008 • 17:04

Merci foarte mult de informatie.

Am cercetat si eu cu atentie absolut toate documentele de pe ukba.homeoffice.gov.uk si ajunsesem la aceeasi concluzie, insa e bine sa ai confirmare din partea cuiva care chiar a facut asta.

De fapt esti a doua persoana care imi confirma chestia asta, dupa ce m-am certat cu o “desteapta” care mai avea si atitudine de cartierul Rahova si care sustinea sus si tare ca aplici cu toate conditiile de la Highly Skilled.

Se pare ca sunt multi oameni carora nu numai ca le place sa-si dea cu parerea dar o fac si pe ofensatii daca nu esti de acord cu ei.

Vezi discutia aici:
http://groups.yahoo.com/group/romstudyabroad/message/24305

Bafta multa in continuare in tot ce vrei sa faci in UK.

Lavinia Spatariu #

2 Dec 2008 • 02:00

Incredibil! Chiar saptamana trecuta m-am uitat pe situl Home Office parca si scria ca pot obtine certificatul albastru daca sunt casatorita cu un cetatean britanic sau am muncit timp de 12 luni incontinuu in UK sau alte chestii dar nu stiam exact ce inseamna highly skilled. Esti sigur ca asa e, ca nu as vrea sa-mi fac sperante desarte :D Eu sunt in anul 2 acum (pentru BA) la University of Sheffield si am certificatul galben pentru ca lucrez part-time. Tu ai terminat BA sau MA sau PhD ca sa obtii dreptul de munca nelimitat? Thanks.

Kindest regards,
Lavinia S