2003 — 2013

dtailed is now VERDE
Visit verde.io for my latest digital design and development work.

If you're after my photography, visit my portfolio or check out my photobook.
You can also find me on Twitter and Instagram.

Tudor Prisăcariu

Despre arta, New York, Romania si multa prostie

Intrand in aceasta dimineata pe siteul Antena 3, am dat acest articol. Pe scurt, articolul prezinta indignarea romanasilor din diverse colturi ale lumii la adresa ultimei expozitii organizate de Institutul Cultural Român din New York, Freedom for Lazy People! Expozitia prezinta lucrarile a 3 grafferi romani, Nuclear Fairy, IRLO si Omar. Pana aici totul bine.

Mai departe, urmeaza insa multe rasete, urmate de si mai multe dupa ce am intrat pe blogul de unde proveneau imaginile. Domnul cu pricina, Senior Editor la Antena 3, preluase la randul sau stirea din New York Magazin. Initial am crezut ca e vorba de o greseala de tipar, gandindu-ma la New York Magazine. Ma inselam, pentru ca NYMag a publicat un articol pozitiv despre expozitie, Romanian Graffiti Artists Make Murray Hill Even More Fabulous. Cautand mai departe pe Google, am descoperit ca articolul provine intr-adevar din New York Magazin, care este o publicatie romaneasca din NY. Acum, avand in vedere halul in care arata coperta prestigioasei publicatii, am sa imi permit sa am serioase dubii si asupra calitatii continutul ei. Mergand mai departe, iata si articolul publicat de New York Magazin.

Articolele cu pricina si marea majoritate a comentariilor, atent redactate de niste adevarati patrioti cu un simt civic exemplar, sustin ca expozitia este o (citez) “mizerie crunta”, degradeaza si profaneaza zidurile galeriei si sunt scarbiti, revoltati, cer demisia directorului ICR, interventia lui Basescu si cer capul lui Patapievici. Pe langa toate acestea, se mai face inca o precizare, de nota 10(zece) cu felicitari, si-anume ca numele artistilor “nici pe departe nu suna a fi traditionale romanesti”. Vreau sa ii sfatuiesc pe aceasta cale pe cei 3 artisti sa-si schimbe numele de scena in Ion, Vasile si Gheorghe (ati fi mult mai convingatori si v-ar creste patriotismul cu 100%). In mod surprinzator peretii nu erau acoperiti cu sange, nu era vorba nici de cadavre, nici de animale lasate sa moara, nici de operatii estetice live. Toate reactiile de mai sus au fost cauzate de niste graffiti, niste manechine/papusi usor explicite si o zvastica de 1cm pe fundul unui ponei roz de plastic.

Dragi afectati, daca in anul 2008 aceasta expozitie va socheaza in acest hal, inseamna ca ati trait ascunsi sub o mare piatra in ultimii zeci de ani. Mai mult, probabil ca erati sub aceeasi piatra impaturind frumos tricolorul si acum 2 luni cand la Tate Modern s-a intamplat asta. Ma tot intreb ce parte din imaginea Romaniei a stricat aceasta expozitie. Ne-a facut sa parem mai rasisti, hoti sau corupti decat suntem? A patat imaginea trioului de aur Nadia/Hagi/Nastase? A uratit oare muntii nostri semeti plini de gunoaie, litoralul kitschos sau groapa de gunoi inconjurata cu garduri si borduri ieftine pe nume Bucuresti? Va spun eu. Expozitia n-a facut nimic, New York-ul a mai vazut si va mai vedea nenumarate ca ea. Voi insa v-ati asigurat ca imaginea Romaniei ramane intacta, exact asa cum e ea in realitate.

Romania e gradina Maicii Domnului

Published by Tudor Prisăcariu on
Categories: Random
Share: Facebook Twitter

Comments

dtailed • CU Neagoe #

11 Aug 2008 • 13:43

[…] Mai multe detalii pe Feeder sau in postul meu initial. […]

dtailed | Romania + Romania = Love #

8 Aug 2008 • 01:16

[…] Acest entry vine tot ca o reacție la deja faimosul scandal. No Comments 8 August 2008 | categories: Romania, Self leave a commenttrackback addressThere […]

lungu bogdan #

7 Aug 2008 • 23:29

uite ce spune postul de tv “profesionist” antena 3 pe site:

Antena3.ro îşi rezervă dreptul de a nu posta comentariile ce conţin jigniri, injurii sau calomnii aduse postului sau angajaţilor săi sau oricăror alte persoane fizice sau juridice. Comentariile postate pe acest site pot fi difuzate în cadrul emisiunilor Antena 3 şi editate din raţiuni de spaţiu:
uite ce a postat antena 3 dupa textul de mai sus:
te legi de marele poet national tu un avorton cultural( despre patapievici).
sa ne pupi in c.. ( despre acelasi).
aceste comentarii care “nu contin calomnii” au fost facute cu ocazia aparitiei stirii despre aceasta expozitie.
mai ales ca aceasta expozitie a fost comentata de “marele critic de arta” mircea badea intr-un puseu de slugarnicie fata de patronul securist.

Situatii >> Scandalul cu ICRNY #

26 Jul 2008 • 09:16

Al doilea blog cu reactii pozitive peste care dau, din fericire. E clar ca noi, cei ce traim in afara Romaniei (poate cu exceptia celor catorva romani mai … hmmm… mioritici de la “prestigioasa publicatie” :)) avem o viziune diferita asupra lucrurilor :)

Miron Ghiu #

24 Jul 2008 • 10:25

Pentru mai multe detalii (si imagini in exclusivitate) despre ce au facut cei trei artisti romani la New York, aici: http://mironghiu.wordpress.com/